Fokstation Kormisosh

2010 - 2015
Bulgarije

> een beerwaardig bestaan voor de beren van Kormisosh

Advies en financiële bijdrage

Het berenfokstation Kormisosh in het Rhodope gebergte in het zuiden van Bulgarije was een overblijfsel uit de tijd dat Bulgarije en diverse andere Oostblok landen nog gebukt gingen onder een communistische regime. De beren werden gefokt, vervolgens uitgezet in aangrenzende natuurreservaten, om uiteindelijk afgeschoten te worden door trofeejagers. Sinds 1993 is de bruine beer in Bulgarije een beschermde soort. De beren bleven achter in het station. Er was weinig aandacht en zorg voor de dieren. Met de komst naar Het Berenbos van Keta en Mincho in juni 2015 is er een einde gekomen aan berenhel Kormosish. Alle beren hebben een nieuw onderkomen gekregen en kunnen inmiddels genieten van een echt 'berenleven'.

Omschrijving project

De Kroatische berenexpert Djuro Huber bracht de schrijnende situatie bij Bears in Mind onder de aandacht. Hij had op verzoek van de Bulgaarse NGO Balkani Wildlife Society een bezoek gebracht aan het fokstation om de beren de nodige veterinaire zorg te geven. Hij trof sterk vermagerde beren aan, rondjes lopend in betonnen bakken. Niet alle beren waren in het station gefokt. Ook een jonge, verweesde beer was in een hok gestopt. De lokale bevolking had haar gevonden, van haar moeder geen spoor. Deze wilde beer was er het slechtst aan toe van allemaal. We hebben haar Rosa genoemd. Bears in Mind kwam snel in actie. Samen met haar Bulgaarse partner Balkani Wildlife Society, Sofia Zoo en de overheid zorgden we dat de beren voldoende voedsel en veterinaire zorg kregen. Een lange termijn oplossing is echter dringende noodzaak. Rosa is gelukkig in april 2014 verhuisd naar haar nieuwe verblijf in Vlahi, naast beer Medo. In mei 2014 zijn vier Kormisosh beren richting NL gekomen. In mei 2015 werden de laatste twee beren naar Het Berenbos getransporteerd. Alle beren zijn uit Kormisosh verdwenen en deze vreselijke plek heeft voorgoed haar deuren gesloten!

Een educatiecentrum
Beer Medo en Rosa maken onderdeel uit van het educatiecentrum in Vlahi. Veel leerlingen, studenten én toeristen bezoeken het centrum al en leren daar van alles over de Bulgaarse natuur met daarin de carnivoren bruine beer, wolf, lynx en jakhals. Door aanleg van een aantal slaapzalen en een keuken wordt het centrum omgetoverd tot een plek waar groepen wat langer kunnen blijven om volledig ‘ondergedompeld’ te worden in de natuur van het Pirin gebergte. De lokale bevolking zal van deze activiteiten zeker mee profiteren. Zij worden leverancier van de voedingsmiddelen voor de keuken!

Partners

Balkani Wildlife Society en Semperviva.