Opvang Medo & Buya

2005 - 2019
Bulgarije

> een beerwaardig bestaan voor beer Medo en beer Buya

Financiële bijdrage en advies

In 2005 redde de Nederlandse Dierenbescherming de drie jaar oude beer Medo van de dood. De voormalige circusbeer zou afgemaakt worden omdat er in Bulgarije geen plek was om hem op te vangen. Door snel handelen en financiële steun van de Dierenbescherming kon Medo tijdelijk worden ondergebracht in de dierentuin van Sofia. Balkani Wildlife Society (BWS) bouwde in de tussentijd een geheel nieuw verblijf voor Medo in Vlahi. Dit verblijf werd gefinancierd door de Dierenbescherming en Bears in Mind.

In 2013 bouwde BWS met geld van Bears in Mind een nieuw verblijf, naast Medo, voor voormalige Kormisosh-beer Buya. Buya verhuisde begin april 2014 naar haar nieuwe onderkomen en geniet zichtbaar van haar semi-natuurlijke leefomgeving. Voor foto's van haar bevrijding, zie ook de Bears in Mind Facebook pagina.

Begin augustus 2019 zijn beide beren naar Noord Italië verhuisd. Omdat het niet goed ging met de beren in Vlahi en de optimale zorg niet meer gegarandeerd kon worden, is ervoor gekozen om de beren een nieuw bos te geven op een berg nabij het stadje Aprica.  

Omschrijving project

Vlahi is omgetoverd tot een educatief centrum (met o.a. het Large carnivore Education Centre - LCEC), waar bezoekers van het natuurpark Pirin Mountains, scholen in Bulgarije en eco-toeristen bewust worden gemaakt van de kwetsbare situatie waarin grote carnivoren zich bevinden. Met het mini-Berenbos voor beer Medo en beer Buya wordt dit op een bijzondere wijze bekrachtigd. In 2017 en 2018 heeft Bears in Mind bijgedragen aan het voedsel en de verzorging van de twee beren.

In de zomer van 2019 heeft Bears in Mind de twee beren verhuisd naar hun nieuwe onderkomen in Noord Italië.

Het LCEC zal op termijn ook een café en de mogelijkheid tot overnachting aanbieden om zo nog meer reizigers en groepen te kunnen huisvesten, waardoor het centrum volledig financieel onafhankelijk kan worden.

Dit project biedt ook de mogelijkheid om druk uit te oefenen op de overheid om het wildbeheer en de bescherming van grote roofdieren op een goede manier uit te voeren.

In de onderstaande kaart is de locatie weergegeven waar dit project zich bevindt. Klik op het Bears in Mind icoontje voor meer informatie.

Partners

Balkani Wildlife Society (BWS) en de Nederlandse Dierenbescherming (de laatstgenoemde financierde het verblijf van Medo voor een gedeelte).