Home > Educatiecentrum Indonesië

Sinds 2001 heeft het Balikpapan-district de Maleise beer uitgeroepen tot mascotte, met als doel deze soort beter te beschermen. Dit heeft geleid tot betere bescherming van het laatste stuk primair bos in het district waar nog een populatie beren woont (het Sungai Wain bos) en tot een verhoogde bewustwording bij de lokale bevolking. Het verblijf is voor een groot deel omringd door een verhoogde brug. Vanaf hier kunnen bezoekers de beren zien spelen, klimmen en graven. Lokale gidsen zijn speciaal opgeleid om de bezoekers van informatie te voorzien.

Bedreigingen voor de honingbeer
Bezoekers kunnen informatie vergaren via beschilderde panelen, schilderijen, beelden van beren en interactieve informatiedisplays. Al het educatiemateriaal is handgemaakt door lokale kunstenaars. De lokale overheid is vanaf het begin erg enthousiast over het project en heeft toegezegd om de dagelijkse managementkosten op zich te nemen. De Maleise beer (of Honingbeer) is een beschermde diersoort in Indonesië, maar de wethandhavers nemen het vaak niet zo nauw. Doordat nog steeds enorme stukken natuurlijk bos worden omgezet in palm olie plantages of op onverantwoorde wijze worden omgehakt, raken grote aantallen beren hun leefgebied kwijt. In hun zoektocht naar eten komen ze soms in bewoonde gebieden aan de rand van bossen of ze worden gedood voor hun galblazen. De jongen worden gevangen genomen om als huisdier te dienen tot ze te groot (en te gevaarlijk) zijn geworden en de eigenaar het dier verwaarloosd of erger…

Natuurbescherming in werking
Met de meest recente financiële steun van Bears in Mind worden o.a.:

1) Diverse educatie materialen ontwikkeld en geprint;

‐ Ontwerp en productie van het nieuwe honingberen activiteiten boekje;
‐ Herdrukken van het honingberen boekje welke wordt uitgedeeld aan bezoekers van het centrum;
‐ Productie van diverse honingbeer-promotie materialen;

2) Onderhoud en reparatie aan de bezoekersbrug van het educatiecentrum en de verblijven van de honingberen;

3) Het trainen van gidsen die bezoekers op een educatieve toer door het centrum nemen.

In de onderstaande kaart is de locatie weergegeven waar dit project zich bevindt. Klik op het Bears in Mind icoontje voor meer informatie.