Home > Free the Bears

Maleise- of honingberen (Helarctos malayanus) en Aziatische zwarte beren (Ursus thibetanus) worden niet alleen bedreigd door verlies van hun leefgebied en illegale jacht voor met name hun lichaamsdelen, maar worden ook gevangen om levende beren te leveren aan galboerderijen. Dankzij de inspanningen van Bears in Mind partner Free the Bears (FTB) in Zuidoost-Azië, konden al bijna 400 beren worden gered. Hoewel de opties voor geredde beren meestal beperkt blijven tot levenslange zorg in opvangcentra. De meeste geredde beren die aankomen in de opvangcentra van FTB zijn jonger dan 3 jaar, en als zodanig zijn de lopende kosten van de zorg voor deze beren gedurende hun hele leven (vaak meer dan 30 jaar) aanzienlijk. Hoewel het opzetten van een programma voor rehabilitatie en het terugplaatsen in het wild een substantiële eerste investering kan vergen, zijn de resultaten van een succesvol programma (naast de potentiële voordelen voor het welzijn en de instandhouding van het ontwikkelen van succesvolle protocollen voor de vrijlating van Aziatische beersoorten) noodzakelijke stappen in de richting van betere bescherming van de beren en het opbouwen en in stand houden van de wilde populaties. Het kan daarnaast bijdragen aan onze kennis van de belangrijkste ecologische factoren van deze soorten.

Binnen dit project, sinds 2022 door Bears in Mind ondersteund, is men in Cat Tien National Park in Vietnam gestart met de ontwikkeling van een uitzetprogramma. Eerst zou met de bouw van afzonderings- en ‘rewilding’ faciliteiten gestart worden en met de ontwikkeling van essentiële activiteiten om een succesvolle terugplaatsing te garanderen. Tot op heden zijn er weinig pogingen ondernomen om geredde beren terug te plaatsen in de Zuidoost Aziatische regio, en de pogingen die eerder hebben plaatsgevonden, hebben beperkt succes geboekt vanwege een klein aantal geschikte kandidaten, een geschikte locatie en de juiste methodologie. Helaas is door verandering in Vietnamese wetgeving op dit moment niet mogelijk bouwwerkzaamheden uit te voeren in nationale parken. Aangezien dit project onderdeel uitmaakt van regionale inspanningen met soortgelijke activiteiten in Cambodja/ Laos/ Vietnam, is de focus tijdelijk verlegd naar Cambodja.

Het aantal beren en andere grote wilde dieren zijn sinds het midden van de jaren negentig in heel Vietnam dramatisch afgenomen. Rond die tijd gebruikten stropers steeds vaker zware ijzeren draadstrikken en breidde de berengal-industrie zich snel uit, waardoor er een grote vraag ontstond naar in het wild gevangen beren. In de afgelopen jaren hebben verschillende grootschalige projecten het voortbestaan van Aziatische zwarte beren in midden- en noord Vietnam bevestigd. De laatst bekende cameravalfoto van een honingbeer in Vietnam werd echter bijna 20 jaar geleden gemaakt, in het Cat Tien Nationaal Park in zuidelijk Vietnam.

Verse berensporen, vastgelegd door boswachters in het nationale park in februari 2020, hebben hoop gegeven voor het voortbestaan van wilde honingberen in deze regio. Dit door Bears in Mind gefinancierde project, uitgevoerd door Free the Bears, heeft cameravallen met lokaas gebruikt in de buurt van sporen om de aanwezigheid van honingberen, Aziatische zwarte beren of mogelijk beide in dit gebied te bevestigen. Een bevestigd opname van een honingbeer heeft de potentie om de hoognodige steun van de overheid te krijgen voor het behoud van deze soort; die vrijwel zeker op de rand van uitsterven staat in Vietnam.

Partner organisatie Free the Bears (FTB) heeft een gloednieuw wildreservaat van 60 hectare ontwikkeld, met als doel de regering van Laos bij te staan een einde te maken aan de berengalindustrie en de illegale handel in bedreigde diersoorten. In het Luang Prabang Wildlife Sanctuary zal o.a. een speciale ‘Cub Nursery‘ en ‘Intensive Care Unit‘ voor verweesde berenwelpen zijn. Bears in Mind heeft FTB financieel geholpen bij de bouw van deze belangrijke faciliteiten. 

Om de capaciteit voor het huisvesten en grootbrengen van geredde berenwelpen te vergroten, heeft FTB een nieuwe Cub Nursery & Intensive Care Unit ontwikkeld in hun bestaande Luang Prabang Wildlife Sanctuary. Dit onderdeel van hun berenopvangcentrum is gebaseerd op de bestaande Cub Nursery in het FTB Cambodian Bear Sanctuary, welke sinds 2013 in gebruik is. Deze nieuwe faciliteit biedt hen de mogelijkheid om nog meer weesberenjongen te ontvangen en groot te brengen op een veilige locatie, weg van bezoekers en op de site die hoogstwaarschijnlijk het levenslange huis van de beren zal zijn.

De nieuwe gebouwen hebben o.a. overnachtingsmogelijkheden voor het personeel, waardoor de nachtelijke voedingen van hele jonge beertjes veel gemakkelijker is geworden. Daarnaast een schone en steriele omgeving voor voedselbereiding en dagelijkse verzorging van welpen. Een luchtbevochtiger die wordt gebruikt voor menselijke baby’s zal worden ingebouwd voor de kleinste welpjes – essentieel in Laos, waar de temperatuur ‘s nachts snel kan dalen. Ten slotte, naarmate de welpen ouder en onafhankelijker worden, zullen op maat gemaakte speelverblijven hen in staat stellen hun bewegingsvaardigheden te ontwikkelen, zonder het risico zichzelf te verwonden.

In 2021 was het IC- en welpenrevalidatiecentrum klaar!

Het door Free the Bears (FTB) gebouwde opvangcentrum ‘Tat Kuang Si’ in Laos biedt opvang voor vele Aziatische zwarte- en Maleise beren. De beren zijn vaak op jonge leeftijd door de overheid van Laos uit de handen van stropers gered. Jaarlijks komen meer dan 200.000 lokale en internationale bezoekers naar het opvangcentrum om de beren te zien. Met een educatieprogramma wil men de bezoekers bewust maken over beren in het algemeen, maar bijvoorbeeld ook de illegale handel van wilde dieren in Laos. Daarnaast versterkt FTB wet- en regelgeving en bieden ze jagers een alternatieve bron van inkomsten.

Naast het educatieprogramma wordt in het veld onderzoek gedaan naar mens-beer conflicten. Deze conflicten dragen bij aan de negatieve houding die mensen hebben ten aanzien van beren. Beren zoeken regelmatig voedsel in de maïsvelden die de nationale parken omringen, en vernietigen zo hele oogsten. Uit eerder onderzoek gesteund door Bear in Mind is gebleken dat het merendeel van de bezochte dorpen last heeft van beren die het voorzien hebben op hun maïs. De park rangers worden getraind direct te reageren op mens-beer conflicten. Deze meldingen komen binnen op een ‘hotline’. Bears in Mind heeft het project tussen 2011 en 2013 gefinancierd. 

FTB is al jaren actief in Zuidoost-Azië en pakt in Lao PDR de problemen met succes bij de bron aan. In 2011 startte FTB een campagne in hun hun berenopvang ‘Tat Kuang Si’ om de lokale bevolking en de overheid bewust te maken van de problemen waarmee wilde beren worden geconfronteerd. FTB versterkt ook de wetgeving en biedt jagers een alternatieve bron van inkomsten.

Met financiële steun van Bears in Mind is een mobiel educatie- en berenreddingsvoertuig aangeschaft. De auto wordt ook gebruikt voor het vervoer van kleine groepen van Luang Prabang naar ‘Tat Kuang Si’ om deel te nemen aan educatieactiviteiten ter plaatse, wordt gebruikt voor het vervoer van educatiepersoneel en benodigde materialen naar afgelegen gebieden of andere provinciale hoofdsteden, en natuurlijk voor interventies bij het redden van beren in nood.