Home > Het Berenbos > met de beren in Het Berenbos

Björna

04-01-1994 in Zweden | In het Berenbos: 15-07-1994

Björna is een ondeugende beer die vroeger veel rende en speelde, nu doet ze het wat rustiger aan.

Herkenbaar aan: haar peper-en-zout-kleurige vacht, een wat spitse snuit en lange poten.

Geschiedenis: Björna kwam in juli 1994 als speelkameraadje voor de ijsbeerwees Huggies naar Rhenen. Al snel is Björna naar Het Berenbos verhuisd. Huggies is uiteindelijk in 1999 naar een dierentuin in het Zweedse Kolmarden gegaan. Enkele jaren later kwam Huggies weer terug naar Rhenen, samen met haar jong Freedom.

Bijzonderheden: Björna gaat graag haar eigen gang, maar kan het goed vinden met Dadon. Toen Tory, Wolke en Axel nog leefden behoorden zij ook tot haar favorieten.

Per september 2022 hebben Jolanda Biever en Aad Wallaard de adoptie van Björna weer verlengd!

Dadon

21-03-1999 in Rusland | In het Berenbos: 18-10-2004

Dadon is een speelse beer. Sommige Berenbosbewoners hebben daar niet zo’n zin in en anderen spelen lekker met hem mee .

Herkenbaar aan: Dadon heeft een vrij donkere vacht (bruin-rood) en een wat lange neus.

Geschiedenis: Dadon heeft de eerste jaren van zijn leven gewerkt als theaterbeer in het Russische kindertheater Grandpa Durov’s Corner in Moskou. In december 2003 viel hij zijn verzorger aan die daarna aan zijn verwondingen is overleden. Uit vrees dat iemand Dadon iets aan zou doen uit wraak, zocht een medewerkster een alternatief onderkomen voor hem. Uiteindelijk kwam zij bij Bears in Mind terecht. Na maanden van papieren in orde maken en transportzaken regelen hebben we Dadon op 18 oktober 2004 met veel plezier in Het Berenbos mogen verwelkomen.

Bijzonderheden: Dadon is dol op water. Hij dankt zijn naam aan een sprookje van Pushkin: ‘Tale of the Golden Cockerel’. De naam van een tsaar in dit sprookje is Dadon.

Per januari 2023 heeft Willeke Timmerman de adoptie van Dadon weer verlengd!

Duuk

2004 in Georgië | In het Berenbos: 29-04-2007

Duuk en Diesel leken erg op elkaar en waren waarschijnlijk broers. Zij en Igor liepen altijd met zijn drieën door Het Berenbos. Sinds het overlijden van Diesel zijn Duuk en Igor bijna onafscheidelijk.

Herkenbaar aan: zijn blonde vacht en grootte. Hij is vaak samen met Igor te zien.

Geschiedenis: Duuk is samen met Diesel en Igor uit een gesloten dierentuin in Rustavi (Georgië) gekomen. Na de sluiting van de dierentuin was voor alle dieren een nieuw onderkomen gevonden, behalve voor de drie beren. De eigenaar had niet voldoende geld om de beren te blijven verzorgen en dus zag hij geen andere uitweg dan de dieren in te laten slapen. Op het laatste moment is er contact gezocht met Bears in Mind en is er geregeld dat de drie beren naar Het Berenbos konden komen. Op 29 april 2007 was het dan eindelijk zover: Diesel, Igor en Duuk kwamen aan in Het Berenbos om aan hun nieuwe leven te beginnen.

Bijzonderheden: Duuk heeft zijn naam gekregen door een wedstrijd georganiseerd door Bears in Mind in samewerking met RTL 4. Mensen die een mooie naam wisten konden deze insturen. Uit al deze inzendingen is toen de naam Duuk gekozen.

Per februari 2023 heeft Marianne Vos de adoptie van Duuk weer verlengd!

Igor

2003 (schatting) in Georgië | In het Berenbos: 29-04-2007

Herkenbaar aan: zijn witte kraag. Sommige bruine beren hebben deze kraag als ze klein zijn, maar normaal verdwijnt deze na ongeveer een jaar. Bij Igor is hij echter blijven zitten.

Geschiedenis: Samen met Duuk en Diesel zat Igor in en gesloten dierentuin in Rustavi (Georgië). Voor alle andere dieren in de dierentuin was een nieuw verblijf gevonden, alleen voor de beren was er nog geen oplossing. Omdat de eigenaar niet de financiële middelen had om voor de beren te blijven zorgen, zag hij geen andere uitweg dan de dieren in te laten slapen. Gelukkig werd er op het laatste moment contact gezocht met Bears in Mind. Zo is Igor samen met Duuk en Diesel op 29 april 2007 naar Nederland gevlogen en aangekomen in Het Berenbos.

Bijzonderheden: Igor dankt zijn naam aan de hoofdpersoon uit het kinderboek ‘Igor’, geschreven door Rindert Kromhout. Bears in Mind was zo onder de indruk van dit mooie boek dat één van de beren uit Georgië de naam ‘Igor’ heeft gekregen.

Per maart 2021 heeft een anonieme berenbeschermer de adoptie van Igor weer verlengd!

Mincho

1993 in Bulgarije | In het Berenbos: 26 juni 2015

Herkenbaar aan: zijn compacte bouw en vierkante kop. Toen hij net in Het Berenbos was had hij een opvallende vacht met een oranje gloed. Inmiddels is zijn vacht weer helemaal donker geworden.

Geschiedenis: Net als Maria en Pesho komt Mincho uit ‘Kormisosh’, een (voormalig) fokstation voor de jacht in Bulgarije. In juni 2015 kwam Mincho samen met Keta naar Het Berenbos en kwam er een einde aan de berenhel Kormisosh. Alle beren daar hebben nu een beter leven gekregen.

Bijzonderheden: Mincho heeft een apart loopje en hij houdt ook erg van graven. Hij loopt veel door Het Berenbos op zoek naar noten en is nog erg gehecht aan de quarantaineruimte waar hij bij aankomst verbleef. In de winter van 2020 is hij voor het eerst een kuil gaan graven, wat duidt op een stap richting de winterrust. Dat is een erg goed teken!

Per september 2021 hebben Imar Spaanjaars en Fleur Schreuders de adoptie van Mincho weer verlengd!

Pesho

2002 in Bulgarije | In het Berenbos: 16 mei 2014

Herkenbaar aan: zijn mooie donkerbruine vacht en ronde kop. Pesho heeft een middelgroot formaat.

Geschiedenis: Pesho kwam op 16 mei 2014 samen met Maria naar Rhenen. Sinds 2002 leefde hij in een betonnen bak in ‘Kormisosh’, een (voormalig) fokstation voor de jacht in Bulgarije.

Bijzonderheden: Pesho blijft graag in de buurt van Maria en Mincho. Ook speelt hij af en toe met Igor en Duuk.

Per september 2021 heeft een anonieme berenbeschermer de adoptie van Pesho weer verlengd!

Ljalja

Geschat 1998 in Oekraïne | In het Berenbos: 29 oktober 2021

Herkenbaar aan: haar formaat (vrij klein) en lange snuit. Haar vacht is mooi diep, donkerbruin.

Geschiedenis: Samen met Malysh kwam Ljalja eind oktober 2021 na maandenlang wachten naar Het Berenbos. Met behulp van de crowdfunding ‘Beregoeiereis’ zijn Ljalja en Malysh gered uit de kinderspeeltuin in Oekraïne waar ze jaren hebben gezeten. Hier leefden ze in een kaal, betonnen hok met tralies, kregen ze slecht eten en zaten ze in hun eigen uitwerpselen. Op 10 december 2021 mochten ze na hun quarantaineperiode hun eerste stappen zetten in Het Berenbos!

Bijzonderheden: Ondanks haar leeftijd en formaat is Ljalja en dappere en onderzoekende dame! In plaats van Malysh, die veel groter is, was het Ljalja die als eerste buiten de quaraintaineruime op onderzoek uitging. Malysh vond het wat spannend en bleef wachten tot Ljlaja hem kwam halen.

Malysh

Geschat 2013 in Oekraïne | In het Berenbos: 29 oktober 2021

Herkenbaar aan: zijn formaat. Malysh is echt ‘een beer van een vent’! Hij is flink aan de maat en heeft een mooie donkere vacht. Zijn kop is wat lichter van kleur.

Geschiedenis: Samen met Ljalja kwam Malysh eind oktober 2021 na maandenlang wachten naar Het Berenbos. Met behulp van de crowdfunding ‘Beregoeiereis’ zijn Ljalja en Malysh gered uit de kinderspeeltuin in Oekraïne waar ze jaren hebben gezeten. Hier leefden ze in een kaal, betonnen hok met tralies, kregen ze slecht eten en zaten ze in hun eigen uitwerpselen. Op 10 december 2021 mochten ze na hun quarantaineperiode hun eerste stappen zetten in Het Berenbos!

Bijzonderheden: Malysh is, ondanks zijn formaat, niet de dapperste man in Het Berenbos. Hij blijft graag in de buurt van Ljalja totdat hij zeker weet dat het veilig is. Dat maakt hem niet minder imposant: toen we hem voor het eerst zagen was iedereen erg onder de indruk van hoe groot hij is!

Mila

2015 in Bosnie | In het Berenbos: 5-10-2022

Mila is een kleine beer en houdt van klimmen. Bij aankomst in het binnenverblijf in Het Berenbos klom zij gelijk in het hek. Zij was niet anders gewend in haar kleine verblijf in Bosnië.

Herkenbaar aan: 

Geschiedenis:  Waarschijnlijk is haar moeder doodgeschoten en is zij als weesbeertje in privébezit gekomen. Het privé houden van beren is verboden en Mila werd in beslag genomen door de Bosnische autoriteiten.

Bijzonderheden: Mila verblijft nu nog in het binnenverblijf in Het Berenbos hopelijk kan ze spoedig naar buiten het bos in.

Kiriusha

1998 in Oekraine | In het Berenbos: 4-4-2022

Herkenbaar aan: “Kiri” is een kleine beer met ronde oortjes

Geschiedenis: 

Bijzonderheden: Kiriusha vertoont nog stereotype gedrag als gevolg van haar traumatiserende verleden. Bij een, voor haar, onverwachte gebeurtenis, gaat ze op-en-neer springen op haar voorpoten. Dit kan komen doordat het kleine hok bij het hotel waar ze 18 jaar opgesloten zat geen natuurlijke verrijking had of door danspasjes die ze heeft moeten leren in het circus waar ze daarvoor in leefde.

Kiriusha neemt graag een bad in haar grote teil en is dol op pinda’s

Oude bewoners