Opvang weesbeertjes Laos

2017-heden
Laos

> bouw van een weesberen opvang en Intensive Care Unit

Financiële bijdrage

In 2017 startte Free the Bears (FTB) een ambitieuze nieuwe campagne gericht op het eindigen van de praktijk van beerboerderijen in de Volksrepubliek Laos en Vietnam. Belangrijk onderdeel hiervan is de redding van 200 beren die lijden onder de periodieke extractie van gal in de piepkleine kooien in de beerboerderijen. Bears in Mind helpt FTB bij de rehabilitatie van weesbeertjes. 

Omschrijving project

Om de regering van Laos bij te staan in het streven de praktijk van beerboerderijen en de illegale handel in dieren te stoppen, heeft FTB een gloednieuw opvangcentrum gebouwd: het Luang Prabang Wildlife Sanctuary. Het opvangcentrum zal ook een opvang en Intensive Care Unit voor weesbeertjes krijgen. Bears in Mind ondersteunt FTB bij de bouw hiervan. De verblijven inclusief een 15.000 m2 grote buitengebied zijn al gerealiseerd, evenals quarantaine faciliteiten en een compleet behandelcentrum.

Om ook de groeiende stroom weesberen op te kunnen vangen, wordt er een opvang voor deze jonge beertjes gebouwd. Dit is gebaseerd op het reeds bestaande centrum in het Cambodian Bear Sanctuary. De opvang zorgt ervoor dat de beertjes kunnen worden opgevangen en grootgebracht in een veilige omgeving, niet toegankelijk voor bezoekers en binnen het park dat hoogstwaarschijnlijk hun nieuwe thuis gaat worden. Op dit moment is er nog geen gespecialiseerde opvang voor weesberen in Laos, wat ertoe leidt dat de beertjes vaak tijdelijk ergens worden ondergebracht. Als ze groter worden komen ze vaak in verblijven terecht waar het risico op contact met grotere beren erg hoog is. De nieuwe opvang kent slaapmogelijkheden voor de verzorgers, zodat er continu voor de beren gezorgd kan worden. Er is een schone en steriele ruimte voor het bereiden van eten en de dagelijkse verzorging van de cubs zoals het wegen. De allerkleinste beren kunnen in een incubator worden geplaatst zodat ze beschermd zijn tegen de koude nachten. Als de beertjes groter worden, kunnen ze zich uitleven op speciale speelplekken zonder het risico zichzelf te verwonden.

Partners