Weesberen Rusland

2009 - 2010
Rusland (Russisch verre Oosten)

> rehabilitatie van weesberen
> gedragsonderzoek van weesberen

Financiële bijdrage aan het onderzoek

In het Russische Verre Oosten worden ieder jaar vele beren afgeschoten door jagers. Hoewel de Aziatische zwarte beer in diverse landen een beschermde status heeft, is dat niet het geval in Rusland. Jaarlijks leidt het tot wel 40 berenweesjes in deze regio! Er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar het uitzetten van weesbeertjes in de wilde natuur en Bears in Mind vindt dit erg belangrijk en ondersteunt dit project dan ook van harte.

Omschrijving project

In 2009 werden drie weesbeertjes zeven maanden door twee onderzoekers ‘begeleid’ in het bos. Tijdens deze sessies werd er door de begeleiders niet gesproken en droegen ze camouflage kleding. De onderzoekers volgden de ontwikkeling van de beertjes nauwkeurig met behulp van foto’s, geluid- en beeldopnames. Vanaf eind oktober gingen de beertjes een speciaal voor hun gemaakt hol in voor de winterrust. Vijf en een halve maand later waren ze weer wakker. Ze hadden 30% van hun gewicht verloren. Al snel kregen ze honger. Hun dieet veranderde echter van melk naar plantaardig voedsel dat ze tegenkwamen tijdens de lange wandelingen in het bos.

De toekomst
De jonge beren zijn vrijgelaten. Vlak voor de vrijlating wogen de twee mannetjes tussen de 20 en 23 kg en het vrouwtje 8 kg. Ze hebben alle drie een radiokraag omgekregen. De onderzoekers kunnen ze op deze manier nauwlettend in de gaten houden. In het bos is de kans op een ontmoeting met een tijger of een volwassen beer namelijk groot. De komende jaren worden andere weesbeertjes getraind om uiteindelijk weer in het wild te worden uitgezet. Tot nu toe is het project een groot succes en heeft het al veel belangrijke gegevens over opgroeiende beren opgeleverd.

Partners

The Russian Academy of Sciences