Thermoregulatie bij ijs- en honingberen

2010 - 2012
Duitsland

> info over het effect van verschillende omgevingstemperaturen op het gedrag en lichaamsfuncties van ijs –en honingberen

Financiële bijdrage aan het onderzoek

In 2010 startte de Universiteit van Keulen in samenwerking met de dierentuin een promotie-onderzoek naar de thermoregulatie, het vermogen van een dier om zijn lichaamstemperatuur te handhaven, bij de ijsbeer en de honingbeer (Maleise beer). Ieder organisme heeft een ideale temperatuur met een onder- en bovengrens. Worden de grenzen van het organisme overschreden (oververhitting of onderkoeling), dan kunnen vitale lichaamsfuncties afnemen. Bears in Mind steunt dit project samen met Ouwehands Dierenpark, waar al jaren een groep ijsberen leeft.

Omschrijving project

De ijsbeer en de honingbeer komen in delen van de wereld voor, waar de leefomstandigheden extreem te noemen zijn. De ijsbeer leeft op het noordelijk halfrond, waar het kwik vaak ver onder nul ligt. De honingbeer komt in tropisch Zuidoost Azië voor, waar de temperatuur gemiddeld rond de 26 graden boven nul is en de luchtvochtigheid bijna 100% bedraagt. Beide beersoorten worden in het wild bedreigd door veranderingen in het klimaat en vernietiging van hun leefgebied.

Beren in dierentuinen
In dierentuinen over de hele wereld worden ijs- en honingberen gehouden. De beren worden in gevangenschap echter 365 dagen per jaar blootgesteld aan een andere omgevingstemperatuur dan ze in het wild gewend zijn. In gevangenschap overschrijdt men vaak de bovengrens van de temperatuur van ijsberen en de ondergrens van honingberen. De effecten hiervan op de beersoorten zijn tot op heden nauwelijks onderzocht.

Partners

Universiteit van Keulen