Spaanse beren in Het Berenbos

2009 - 2010
Spanje - Nederland

> een beerwaardig bestaan voor beren in gevangenschap

bevrijding en opvang van vier beren uit Spanje in Het Berenbos en twee parken in Duitsland

Beren worden helaas nog steeds misbruikt voor menselijk vermaak. Zo ook een berenfamilie uit Spanje. Vader- en moederbeer werden verwaarloosd achtergelaten op een industrieterrein in Noord Spanje. Het circus had geen geld meer om voor ze te zorgen. Na inbeslagname door de Spaanse autoriteiten en tijdelijk onderdak in een kleine dierentuin, kwamen ze uiteindelijk terecht in een opvangcentrum voor mishandelde dieren nabij Benidorm.

Omschrijving project

Het vrouwtje bleek drachtig te zijn waardoor de dieren de toch al veel te kleine kooi met zijn vieren moesten delen. De omstandigheden waren slecht. De beren kregen onvoldoende verzorging, water en voedsel. Begin 2009 kwam bij Bears in Mind de melding van deze beren binnen. Na een grondige voorbereiding konden de vier beren vlak voor de Kerst op transport naar Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. 

Een nieuw leven
De beren kregen vanaf eind december 2009 een nieuw leven. Eenmaal in Het Berenbos aangekomen gingen de vier in quarantaine om te kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving en voor een grondig veterinair onderzoek. De gebitten van alle beren werden onderzocht en behandeld. Als gevolg van slechte huisvesting en voeding waren hun tanden en kiezen zodanig aangetast dat er diverse gebroken tanden getrokken en gaatjes gevuld moesten worden. Bij één beer is ook een wortelkanaalbehandeling gedaan. De twee oude beren, één blind en de ander doof, konden aansterken om in Het Berenbos geïntroduceerd te worden. Voor de andere twee beren vonden we een nieuw thuis in een groot berenpark in Duitsland. De twee ‘oudjes’, Bruce en Ronja, zijn in juli 2010 met succes bij de rest van de beren losgelaten. Beide beren zijn inmiddels helaas al overleden, Bruce in juni 2011 en Ronja in December 2012.