Opvang dansberen India

2004 - 2007
India

> geen dansberen meer in India

Financiële bijdrage

Moederbeer wordt doodgeschoten en haar jongen worden door stropers meegenomen. Op zoek naar een afnemer, wordt de jonge beer onderweg ‘rustig gehouden’ met opium. Beren die de uitputtende tocht overleven, belanden bij Kalandar families die de beer tot een dansbeer maken. Een stuk draad (vaak voorzien van stukjes glas) door de gevoelige neus zorgt ervoor dat de wond openblijft en dat de beer blijft gehoorzamen aan zijn baas. Zijn hoektanden worden met een hard voorwerp stukgeslagen en de klauwen uitgetrokken.

Omschrijving project

India telde in 2007 ongeveer 1200 dansberen, waarvan de meeste inmiddels zijn gered en opgevangen door met name Wildlife SOS. Deze organisatie vangt echter niet alleen beren op, maar werkt ook aan preventieve maatregelen. ABears in Mind biedt Wildlife SOS financiële ondersteuning.

Werkwijze
Wildlife SOS pakt het probleem bij de bron aan. Zodra een melding over een dansbeer binnenkomt, gaan medewerkers direct naar de aangewezen plek. De beer wordt in beslag genomen en de eigenaar ingerekend. Vervolgens komt, in samenwerking met de Indiase overheid, een sociaal traject op gang. De beer vormt de inkomstenbron van de familie. Als hij wordt weggehaald is de kans groot dat een familielid weer een nieuwe beer aanschaft. Wildlife SOS doorbreekt deze vicieuze cirkel door de familie te helpen bij het ontwikkelen van een andere inkomstenbron. De eigenaar van de beer krijgt 50.000 roepies ter compensatie van de beer, zijn kinderen kunnen naar school en hij krijgt hulp bij het ontwikkelen van een alternatieve bron van bestaan. De ‘oudste’ (chief) van de uitgebreide familie krijgt de opdracht ervoor te zorgen dat familieleden niet dezelfde fout begaan. Deze aanpak werkt. Er komen geen dansberen meer bij en Wildlife SOS werkt aan de redding en opvang van de nog resterende dansberen.

Partners

Wildlife SOS