Dansberen Bulgarije

1999 - 2008
Bulgarije

> geen dansberen meer in Bulgarije

Financiële bijdrage

In Bulgarije is het al jarenlang verboden om dansberen te houden. Door het ontbreken van controle was het echter moeilijk om grip te krijgen op de dansberenhandel. Bovendien zijn er weinig opvangmogelijkheden. De Bulgaarse organisatie Balkani Wildlife Society (BWS) registreert en controleert de gezondheid van alle beren in gevangenschap.

Omschrijving project

In samenwerking met Bears in Mind heeft BWS vanaf 1999 zo’n 70 Bulgaarse dansberen, dierentuinberen en circusberen van een chip voorzien. Sindsdien bezoekt BWS deze beren regelmatig en geeft ze veterinaire zorg. Inmiddels is er ook een opvangcentrum, Belitza Dancing Bear Center, gebouwd waar in 2008 de laatste dansberen zijn opgevangen.

Bulgaarse dansberen van de straat
Dat de dansberen nu uit het straatbeeld zijn verdwenen, betekent niet dat het project van Bears in Mind is afgelopen. Bears in Mind gaat, samen met BWS, door met haar jaarlijkse bezoeken aan de beren die in circussen of dierentuinen worden gehouden. De Bulgaarse overheid heeft aan BWS gevraagd om alle nieuw geboren beren in gevangenschap te voorzien van een chip om zo hun wel en wee in de gaten te kunnen houden. Bears in Mind wil ook in andere landen o.a. voor de beren in Georgië, Armenië en Albanië, een vergelijkbaar project opzetten.

Partners

Balkani Wildlife Society