Brandpreventie in Rusland

2008
Rusland (Russisch Verre Oosten)

> bescherming van het leefgebied van de Amurpanter
> bescherming van het leefgebied van de Amurtijger (Siberische tijger)

Financiële bijdrage

Door de aanwezigheid van brandgangen kunnen grootschalige branden worden voorkomen. De branden komen vaak voor in gebieden waar relatief veel mensen wonen. De meeste branden worden aangestoken door landbouwers om hun grond weer vruchtbaar te maken. Vooral de lage struiken, net uitgekomen bomen en zaden verbranden. De grote bomen overleven de branden doorgaans wel. Er ontstaat een soort parkachtig landschap.

Omschrijving project

De Amurpanter en de Amur- of Siberische tijger behoren tot de meest bedreigde katachtigen in het Russische Verre Oosten. Bears in Mind heeft jaren een anti-stroperij team in dit gebied ondersteund en heeft nu ook bijgedragen aan de reparatie van een bulldozer. Deze bulldozer is nodig om brandgangen rondom, maar ook in de beschermde gebieden waar deze diersoorten nog voorkomen, te maken. 

Het belang van de brandgangen
Als ook de oude, grote bomen afsterven, verandert het bos langzaam in grasland. Door de nieuwe aanwas van gras worden herten en ander wild aangetrokken, maar het is absoluut ongeschikt woongebied voor luipaarden en tijgers, maar ook voor de bruine en zwarte beer die in hetzelfde gebied leven. En helaas geeft het stropers gemakkelijker toegang tot het gebied en hun buit. 

Partners

Tigris en Phoenix