Bruine beer

Bruine beer

De bruine beer heeft het grootste verspreidingsgebied van alle beersoorten. De grotere populaties komen voornamelijk voor in Scandinavië, de Balkan, Eurazië, delen van Azië (Siberië) en Noord-Amerika. De in Amerika levende grizzly beren zijn ook bruine beren. Bruine beren leven in uitgestrekte bossen, bergachtige gebieden en toendra's. Het leefgebied van de Europese bruine beer is te vinden in het overzicht van beren in Europa.

Dieet
Hoewel de bruine beer tot de grote carnivoren behoort, is hij een echte omnivoor die voornamelijk plantaardig voedsel, zoals vruchten, zeewier, grassen, zaden, noten, bessen, wortels en knollen eet. Hij heeft een voorliefde voor honing en andere zoetigheid. Verder eet hij insecten, vis, kleine zoogdieren en dode grotere dieren. In sommige gebieden jaagt hij ook op grote hoefdieren, zoals elanden, rendieren en edelherten.

Winterrust
Bruine beren gaan gedurende circa 5 maanden in winterrust. Ze gaan dus niet in winterslaap zoals bijvoorbeeld egels. Afhankelijk van de breedtegraad waar ze leven, kiezen ze een bestaand hol of graven ze er zelf een.

Sociaal gedrag
De bruine beer is een solitair dier en heeft zijn eigen territorium. Soms kunnen territoria overlappen. Het territorium van een volwassen mannetje beslaat meestal de territoria van meerdere vrouwtjes, en overlapt soms met de territoria van andere volwassen mannetjes. Maar de bruine beer leeft veelal alleen, met uitzondering van de paartijd. Op plaatsen waar er voedsel in overvloed is, komen beren vaak bij elkaar, zoals bij de zalmtrek.

Status
De Europese bruine beer is al in grote delen van zijn voormalig leefgebied uitgeroeid. Ook de andere ondersoorten van de bruine beer, zoals de grizzly beer in Noord-Amerika, worden veelal bedreigd. Het aantal bruine beren wordt wereldwijd op 100.000 geschat. Volgens de IUCN-status wordt de bruine beer ‘Veilig’ genoemd. Op een aantal plaatsen wordt de populatie al wel als bedreigd beschouwd.

Factsheet Bruine Beer (Ursus arctos)