Brilbeer

Brilbeer

De brilbeer leeft in Zuid-Amerika in het Andes gebergte, vaak in onherbergzame streken. Dit is waarschijnlijk ook één van de redenen dat hij nog niet is uitgestorven. De brilbeer leeft voornamelijk in de bergwouden op ongeveer 2000 meter hoogte, maar wordt ook aangetroffen op steppes en zelfs in woestijnachtig gebied. Hij heeft een blonde tekening rond zijn ogen waardoor zijn ogen in gaten lijken te zitten. Iedere beer heeft een eigen unieke tekening rondom zijn ogen. De brilbeer heeft een zwart tot donkerbruine, kortharige vacht en sterke klauwen. De brilbeer is een relatief kleine beer.

Dieet
De brilbeer leeft voornamelijk op een vegetarisch dieet, zoals noten, vruchten, laurier, vijgen, jonge bladeren, boomschors, zaden, kruiden en honing. De brilbeer eet het liefst bromeliaharten. Heel af en toe eet hij ook een muis, een konijn, insecten of zelfs een lam of een hert.

Winterrust
De brilbeer gaat niet in winterrust.

Sociaal gedrag
De brilbeer leeft solitair. Ze ontlopen elkaar, maar zijn daarbij niet territoriaal. De brilbeer maakt van alle beren het meeste gebruik van bomen: om voedsel te zoeken, te vluchten, maar ook om te slapen. Hij trekt takken naar elkaar toe om een nest of eetplatform te maken.

Status
Ondanks zijn grote leefgebied en zijn perfecte aanpassing aan het leven in de meest onherbergzame delen van het Andes gebergte en ook daarbuiten, is de brilbeer toch één van de meest bedreigde berensoorten, zijn IUCN-status is ‘Kwetsbaar’. Volgens schattingen zijn er 13.000 - 18.000 in leven. De daling in de populaties brilberen is veroorzaakt door de jacht en het verlies van zijn leefgebied.

Factsheet Brilbeer (Tremarctos ornatus)