Home > Uncategorized > Berenbosbeer Tory overleden

Berin Tory, tweelingzus van Wolke, is helaas overleden. In augustus 2019 was ze nog met haar zus door de CT-scan gehaald, uit voorzorg gezien haar respectabele leeftijd van 27 jaar. Toen was zichtbaar dat beide beren  spondylose (een vorm van artrose) hadden. Spondylose is een chronische aandoening van de wervelkolom waarbij de wervels en de tussenwervelschijven aangetast raken. Deze slijtage leidt uiteindelijk tot de vorming van botwoekeringen tussen de ruggenwervels en kan stijfheid en veel pijn veroorzaken. Deze aandoening die regelmatig voorkomt bij oudere beren in gevangenschap, is onomkeerbaar. Tory raakte een week geleden verlamd van haar middel naar beneden. Ze kreeg pijnstillers maar reageerde nauwelijks op de medicatie. Met pijn in ons hart is besloten om Tory in te laten slapen.

Eén van de drie
De drieling Axel, Wolke en Tory werd begin 1993 geboren in een Duits dierenpark. Helaas was de geboorte van de bruine berendrieling niet echt gewenst en konden de drie jonge beertjes wegens plaatsgebrek niet in het dierenpark blijven. Ze werden uiteindelijk aan een rondreizend circus meegegeven waar de drieling in erbarmelijke omstandigheden terechtkwam. Weggestopt in een muffe, donkere circuswagen in een veel te kleine kooi, kon de berendrieling zich amper bewegen. Alleen tijdens de circusvoorstellingen mocht het drietal even hun kooi verlaten om de aangeleerde kunstjes aan het publiek te vertonen. Een Duitse dierenbeschermer trok zich het lot van de drie erg aan en uiteindelijk werd contact gelegd met Het Berenbos. In sterk vermagerde toestand kwamen ze hier op 21 november 1994 aan. Sindsdien kon de berendrieling zich uitleven in het twee hectare grote bos, waar ze hun ellendige verleden voorgoed achter zich hebben gelaten. Na een aantal mooie, zorgeloze jaren in Het Berenbos overleed broer Axel in maart 2002 onverwacht. De beide zusjes Wolke en Tory moesten het sinds die tijd zonder hun broertje Axel stellen, maar waren een bekend en door de andere beren soms gevreesd duo in Het Berenbos. We zijn verdrietig, maar tegelijkertijd blij dat Tory zo lang van haar bere-leven in Het Berenbos heeft mogen genieten.