Home > Uncategorized > Wat Bears in Mind weet over de 30 beren in de Krim

Bears in Mind krijgt naar aanleiding van de uitzending op RTL van afgelopen dinsdag 14 januari veel vragen, met name of we deze beren in nood kunnen opvangen. We zijn op de hoogte van de situatie met betrekking tot de 30 beren die mogelijk gedood zouden worden door hun eigenaar in Oekraïne. We hebben nauw contact met partners in Oekraïne en in Rusland, die ons op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Het lijkt erop dat de eigenaar de beren voorlopig niet zal doden. Naar verwachting gaat hij later in februari een persconferentie geven.

Eén van de belangrijke taken die Bears in Mind uitvoert, is het verbeteren van de situatie van beren in gevangenschap. Met name in Europa. We krijgen veel meldingen over berenleed via ons meldingsplatform https://www.bearalert.org/, van met name toeristen. Hier houden we bij welke beren waar zitten en onder welke omstandigheden. Als het mogelijk is bieden we hulp, zoals advies over het verbeteren van het verblijf, voeding of veterinaire zorg. Sommige beren worden gered en herplaatst. Ons Berenbos zit helaas meestal vol, evenals de meeste berenverblijven in Europese dierentuinen of opvangcentra. We hebben een wachtlijst van meer dan 100 beren die dringend een nieuw thuis nodig hebben; van beren in Spanje, Bosnië, Kroatië, Italië, Duitsland tot Georgië en Azerbeidzjan. Dit zijn veelal schrijnende gevallen. Helaas komt er maar zelden een plekje vrij, laat staan voor 30 Oekraïense beren tegelijk! Daar zou in theorie een heel nieuw opvangcentrum voor gebouwd moeten worden. We zullen dus op andere manieren in deze zaak moeten bemiddelen.

We houden jullie op de hoogte; als er nieuws is zal dit direct gemeld worden.