Home > Uncategorized > Jonge Albanese beertjes op transport

In april van dit jaar werd Bears in Mind benaderd door een groot bouwbedrijf. Tijdens werkzaamheden aan een oliepijpleiding was per ongeluk een moederbeer met twee jongen verstoord, waarna de moeder er vandoor was gegaan. Op aanraden van Bears in Mind is een provisorisch verblijf gebouwd. Het was cruciaal dat de jongen absoluut geen contact hadden met mensen zodat de beertjes later konden worden uitgezet in het wild. De enige faciliteit in Europa waar dit kan is het weesberen rehabilitatiestation in Roemenië. Om een kans te maken op een succesvolle rehabilitatie zouden de weesjes voor half juli moeten aankomen. Daarna zou het niet meer mogelijk zijn om ze voor te bereiden op een leven in het wild, gezien hun leeftijd en de problemen die dit zou kunnen geven in de bestaande groep weesberen. Helaas slaagde de Roemeense overheid er niet in de papieren voor het transport op tijd klaar te hebben. Heel triest want nu zouden ze hun leven in gevangenschap moeten doorbrengen. Er moest snel een oplossing komen want in Albanië groeiden de twee uit hun verblijf en wist men niet goed meer wat ze ermee aanmoesten.

Met het vertrek van de drie Litouwse beren kwam er weer ruimte vrij in België. Hierdoor konden de twee Albanese beertjes half november verhuizen naar het Belgische opvangcentrum. Het transport is spoedig verlopen en de twee beertjes doen het geweldig. In de tussentijd is er nog een Bear Alert melding binnen gekomen van een jong beertje in Rusland, met exact dezelfde leeftijd als de twee Albanese beertjes. We zijn nu bezig om dit beertje ook tegen het einde van het jaar naar België te krijgen. Jonge beren zijn heel goed bij elkaar te houden, en het zou in dit geval een perfecte oplossing zijn.