Home > Uncategorized > Litouwse beren arriveren in nieuw onderkomen

Vlak voor Kerstmis 2018 werden drie Litouwse bruine beren (twee zussen en hun broer) uit hun benarde situatie gered door Bears in Mind, het team van Natuurhulpcentrum en de lokale partners in Litouwen. Na een lange reis kwamen ze veilig in het opvangcentrum in België aan, waar ze tot 10 oktober mochten verblijven. De bijna tien maanden van intensieve zorg door de Belgische collega’s had de beren goed gedaan! Ze waren in geweldige fysieke conditie en konden de lange reis naar hun uiteindelijke nieuwe thuis beginnen: Wild Ireland! Een opvangcentrum voor inheemse soorten en soorten die ooit op het Ierse eiland geleefd hebben zoals wolf, lynx en beer.

Aankomst
Koen Cuyten van Bears in Mind was vooruit gereisd, om de laatste zaken door te nemen met de nieuwe eigenaar. Na een reis van 24 uur kwamen de drie beren in Wild Ireland aan, vergezeld door drie medewerkers van Natuurhulpcentrum. Tijdens de reis  waren de beren heel rustig gebleven, zoals ook het jaar ervoor tijdens de lange reis van Litouwen naar België. Alleen het mannetje liet bij aankomst weten dat hij toch echt graag uit de kooi wilde. Het was voor de nieuwe eigenaar en zijn vrouw een droom die uitkwam en een historisch moment: de bruine beer die na 3.000 jaar weer terug is op Ierse bodem!

Hereniging
De beren konden in hun binnenverblijven bijkomen van de inspanningen. Ze genoten van de ruimte, het lekkers en zaagsel om in te rollen. Hoewel de beren zich in een compleet nieuwe omgeving bevonden, met nieuwe geuren en geluiden, waren ze bijzonder relaxt. Maar we zagen ook vrij snel dat ze elkaar weer wilden zien. Ze maakten geluiden naar elkaar en probeerden elkaars geur op te snuiven. Daarom werd besloten om de broer en zussen na korte tijd al bij elkaar te laten. Ze waren blij elkaar weer te zien; ze besnuffelden elkaar en maakten  veel lichamelijk contact, waarbij ze tevreden geluidjes maakten. Prachtig om te zien!

Naar buiten
Twee dagen later was het tijd om de drie voor het eerst in hun grote buitenverblijf te laten. Omdat ze uit België kwamen en in uitstekende gezondheid waren, was het niet nodig ze langere tijd binnen te houden en te monitoren. Ze moesten natuurlijk wel stap voor stap wennen aan hun nieuwe omgeving en alles wat daarbij komt kijken. Eenmaal buiten hebben de beren urenlang rond gerend, in het water gespeeld (ze hebben voor het eerst in hun leven gezwommen en genoten er zichtbaar van!) en met elkaar geworsteld. Wat een feest voor het oog en voor ons een duidelijk signaal dat deze reddingsoperatie geslaagd is!