Home > Uncategorized > Beer in Duitsland waargenomen

Voor het eerst sinds beer Bruno in 2006, is er weer een beer waargenomen in Bayern. Nadat er in Oostenrijk ook al sporen waren gesignaleerd, is er nu een foto van de beer in Duitsland: Een cameraval in de omgeving van Garmisch-Partenkirchen heeft voor het eerst sinds 13 jaar een beer gefotografeerd. Dat heeft het bayerische Landesamt für Umwelt (LfU) op woensdag 23 oktober gemeld.

“De beer gedraagt zich erg schuw en onopvallend”, aldus de woordvoeder van de overheid. De Beierse Minister van Milieu Thorsten Glauber voegde daar aan toe: “Bayern heeft een managementplan en is dus op deze situatie voorbereid.” Het is nog niet officieel bevestigd dat het om dezelfde beer gaat die in het Oostenrijkse Tirol opdook , maar die kans is zeer groot. De beer heeft dan in drie weken tijd 100 kilometer afgelegd door toeristisch gebied, zonder te zijn waargenomen. Wat dat betreft gedraagt de beer zich voorbeeldig.

De dichts bijzijnde populatie beren bevindt zich in het Italiaanse Trentino, op ongeveer 120 kilometer afstand. Hier leven ongeveer 60 bruine beren. Ook in het verder gelegen drielandenpunt van Slovenië, Italië en Oostenrijk leven beren. Naar alle waarschijnlijkheid is deze beer net als Bruno uit Trentino afkomstig.

Bruine beer Bruno was in 2006 de eerste beer die voet zette in Duitsland. De laatste keer dat dat gebeurde was 170 jaar geleden. Wekenlang probeerde de overheid de streng beschermde beer Bruno te vangen, die zich aan schapen vergreep, bijenkolonies plunderde en zelfs door dorpen liep. Uiteindelijk werd de ‘probleembeer’ in het bayerische Rotwandgebied neergeschoten. Tegenwoordig staat een opgezette versie van Bruno in het ‘Mensch und Natur’ museum in Slot Nymphenburg.