Home > Uncategorized > Circusbeer Vipas is verhuisd naar Duitsland

Op 19 juni is voormalig circusbeer Vipas uit Litouwen verhuisd naar het opvangcentrum Gnadenhof für Bären in Duitsland. Vipas leefde samen met het vrouwtje Kvina in een trailer. Ze werden door de eigenaar niet meer gebruikt om in het circus op te treden, omdat Kvina hem had aangevallen. Hij had nog wel plannen om geld aan de beren te verdienen, maar Bears in Mind heeft aangedrongen op herplaatsing van de beren. De huisvesting en voeding was erg slecht voor de beren. Op advies van Bears in Mind heeft de lokale partner alvast goed eten voor de beren geregeld. Maar tijdens het regelen van het transport naar Duitsland verdween Kvina ineens. Hoewel we nog steeds niet weten wat er precies gebeurd is en er nog een onderzoek loopt, vrezen we dat Kvina door de eigenaar is gedood. Een enorme domper, maar gelukkig kon Vipas op tijd worden gered. Hij heeft in zijn nieuwe verblijf al heerlijk kunnen zwemmen en is al een compleet andere beer dan toen hij zat opgesloten in de trailer.

Wij danken iedereen die ervoor gezorgd heeft dat Vipas gered kon worden, in het bijzonder Brigita Kymantaite van Animal Rights Lithuania en Laura Janulaitiene van het Litouwse Ministerie van Milieu. Bears in Mind is druk bezig met het opzetten van een berenopvancentrum in Litouwen, waar alle beren in gevangenschap kunnen worden opgevangen.