Home > Uncategorized > Petitie voor bruine beer Ekatarina

Samen met de Russische NGO Forgotten Animals heeft Bears in Mind een petitie opgezet om de bruine beer Ekatarina te laten overplaatsen naar een opvangcentrum. Deze bruine beer zit al 15 jaar opgesloten in een gevangenis in Kazachstan. Een bizarre situatie, en het wordt hoog tijd dat dit wilde dier wordt overgeplaatst naar een geschikt opvangcentrum. Als velen de petitie ondertekenen kan nog meer druk worden uitgeoefend op de verantwoordelijke minister. De petitie is in het Engels en Russisch, en daarom is de volledige tekst hieronder in het Nederlands geplaatst:

Vrijheid voor  Ekaterina, de bruine beer die een levenslange gevangenisstraf uitzit in een gevangenis in Kazachstan!

De strafkolonie van de stad Kustanai herbergt 730 ‘gevaarlijke criminelen’ en één bruine beer genaamd Ekatarina. Zij is gearresteerd en tot levenslange opsluiting veroordeeld voor het ‘misdrijf’ dat zij 15 jaar geleden heeft begaan.  Ze is beschuldigd van het aanvallen van twee mensen in een toeristenkamp in 2004 en is nu de enige vrouwelijke gevangene in de strafkolonie, en ook nog eens de enige die een levenslange straf uitzit. Ekatarina werd na een tijd als circusbeer actief te zijn geweest opgesloten in een kooi bij een toeristenkamp. Op een dag raakte ze een 11-jarig jongetje dat te dicht bij de kooi kwam. De jongen overleefde het incident, maar had wel ernstige verwondingen. In datzelfde jaar viel Ekatarina een 28-jarige dronken man aan, die probeerde haar poot te schudden. Vervolgens werd de beer schuldig bevonden aan deze twee ‘misdrijven’, terwijl ze zich alleen maar gedroeg zoals een beer zich behoort te gedragen. Zo’n wild dier hoort niet in een kooi, is geen toerstenatrractie en dient voorzichtig benaderd te worden door getrainde experts.

De beer krijgt zeven maanden per jaar een gebrekkig dieet dat voornamelijk bestaat uit kliekjes. Het bestuur van de gevangenis claimt dat ze de rest van het jaar in winterrust gaat, een nogal discutabele bewering gezien haar slechte dieet en het verblijf zonder overwinteringshol maar met betonnen vloer. Na 15 jaar opsluiting is Ekatarina enorm gehoorzaam geworden. Veel gevangenen brengen tijd bij haar door en vinden zo afleiding van het gevangenisleven. Ekatarina is een symbool van de gevangenis geworden, en in de nabijheid van de muren is zelfs het standbeeld van een beer geplaatst. Hoewel we geloven dat veel mensen die bij de gevangenis horen ook echt om Ekatarina geven, is een kleine betonnen cel  in een gevangenis natuurlijk geen plaats voor een wild dier.

Ekatarina verdient het om de rest van haar leven in een opvangcentrum door te brengen.

Nadat het nieuws over haar bewaring zich buiten Kazachstan verspreidde, hebben de NGO’s Bears in Mind en Forgotten Animals haar onmiddelijke vrijheid geëist zodat ze kan worden opgenomen in een voor beren geschikt opvangcentrum.

Teken ook de petitie om het veranwoordelijke ministerie ervan te overtuigen dat Ekatarina moet worden vrijgelaten en opgenomen in een opvangcentrum. Ze heeft na een tijd in het circus nu al 15 jaar in de gevangenis doorgebracht, de rest van haar leven moet ze weer echt beer kunnen zijn!