Home > Uncategorized > Motie WHO door Tweede kamer aangenomen

De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen waarbij de Nederlandse delegatie voor de komende World Health Organization (WHO) vergadering wordt opgeroepen tegen het besluit te stemmen waarbij Traditional Chinese Medicine (TCM) wordt opgenomen in de International Classification of Diseases (ICD). Dinsdag dreigde de motie het niet te halen maar mede door de tweets, shares en aandacht van velen is de motie er nu dus door. De motie betekent niet dat de Nederlandse delegatie tegen zal stemmen voor de opname, maar wel dat Nederland middels een stemverklaring haar grote grote zorgen uit zal spreken over het gebruik van beschermde plant- en diersoorten binnen TCM.

Waar gaat de motie precies over? Tijdens de komende vergadering van de WHO wordt TM opgenomen in de ICD. Vele natuurorganisaties vrezen hierdoor een extra druk op beschermde flora en fauna. In veel van deze traditionele medicijnen worden namelijk helaas ook onderdelen van bedreigde plant- en diersoorten gebruikt. Er is een groot geloof in Azië dat deze onderdelen helend werken tegen allerlei kwalen en ziektes. China heeft jaren gelobbyd voor deze opname bij de WHO en verwacht hierdoor een enorme groei van de export van TCM.

Met deze motie uit Nederland binnen de WHO haar zorgen over dit specifieke onderdeel. Veel dank aan de politieke partijen en specifieke bewindslieden die voor de motie hebben gestemd: 
SP – Frank Futselaar, FvD – Thierry Baudet, PVV – Dion Graus, GL – Laura Bromet en Corinne Ellemeet, PvdD – Femke Merel (initiatiefnemer), PvdA – William Moorlag, Denk – Selcuk Ozturk, 50+ – Corry ten Brenk, D66 – Tjeerd de Groot en Pia Dijksta, ChristenUnie – Carla Dik Faber.