Home > Uncategorized > Afronding Operation Mackenzie

In 2017 werd Bears in Mind benaderd door Colin Bal, een veteraan die na de burgeroorlog in de jaren negentig in Bosnië gelegerd was. Hij vertelde Bears in Mind dat hij van plan was om met zijn voormalige peloton in juni 2018 een bezoek te brengen aan Bosnië en Herzegovina. Maar aan dit bezoek wilde hij wel een goed doel verbinden. Bosnië en Herzegovina heeft veel mooie natuur, er leven ook beren maar helaas is er nog weinig bekend over de wilde populaties. Daarnaast zitten er ook beren in gevangenschap. Voor Colin reden genoeg om ‘Operation Mackenzie’ op te zetten om de beren in Bosnië en Herzegovina te helpen. Met deze actie wilde hij genoeg geld inzamelen om de beren in dit prachtige land te kunnen helpen. Op 6 september 2017 ontving hij van zijn werkgever al de eerste cheque. Sindsdien is Colin druk bezig geweest geld in te zamelen voor de beren in Bosnië en Herzegovina. Zo organiseerde hij een veiling in Museum Bronbeek. Bears in Mind benaderde haar partners in Bosnië, en wist al vrij snel het eerste onderzoek naar beren in gevangschap op te zetten.

Op 22 juni was het dan eindelijk zover en vertrok het peloton van Colin Bal naar Bosnië, de reis waarmee alles was begonnen. Helaas kon Colin er dus niet bij zijn tijdens de uitreiking van de Bears in Mind Award. In de bus naar Bosnië werd nog wel snel een filmpje opgenomen, dat tijdens de uitreiking werd afgespeeld. In Bosnië gingen de voormalige soldaten ook kijken naar twee van de beren in gevangenschap. Na de reis was het tijd om Operation Mackenzie officieel af te ronden, tijdens de Veteranendag op het Malieveld in Den Haag. Aan het einde van de dag kwamen Colin en zijn maten naar de stand van Bears in Mind, waar majoor Marco Kroon RMWO de cheque overhandigde aan Annemarie Weegenaar, directeur van Bears in Mind. Het eindresultaat mocht er zijn; er werd € 6.500,- ingezameld voor de beren in Bosnië. Wij danken iedereen die heeft meegewerkt aan dit geweldige resultaat voor hun inzet!