Home > Uncategorized > Honingbeertje gered

Op 18 Maart 2018 kreeg de dierenarts van Pro Natura Foundation (de partner in Indonesië) nieuws dat er een honingbeer in een ‘snare’ gevangen was. Een ‘snare’ is een simpele maar dodelijke val van ijzerdraad, uitgezet door stropers. Snares zijn een groot probleem en gevaar voor de honingbeer in Zuidoost Azië, maar allerlei bedreigde dieren kunnen hierin gevangen worden, zelfs orangutans die zich op de grond wagen!

Deze honingbeer werd ‘gelukkig’ gevonden door iemand die voor een orangutan project werkt [Jejak Pulang Foundation] in de buurt van het Sungai Wain bos en het honingbeer educatie centrum in Oost Kalimantan dat door Bears in Mind wordt ondersteund. Dierenarts Anne Dawydowa kon de beer uit de snare bevrijden, maar helaas had de ongeveer 1,5 jaar oude vrouwelijke honingbeer al te lang vastgezeten. Haar voorpoot was verschrikkelijk beschadigd tot op het blote bot, en moest uiteindelijk geamputeerd worden. Na een week verzorging is ze weer vrijgelaten, in hetzelfde gebied, om hopelijk weer herenigd te worden met haar moeder. Op sommige plekken in Azië zijn honingberen met slechts drie poten gefotografeerd d.m.v. cameravallen. Zo weet men dat beren met een dergelijke handicap nog in staat zijn te overleven in het bos. Hopelijk zal ook deze beer, die Belia is genoemd [Beruang= beer; Liar= wild in het Indonesisch] nog een lang leven tegemoet gaan.

Belia heeft het overleefd, maar de meeste dieren die in een snare verstrikt raken doen dat niet. Het grote probleem is dat het vangen van wilde dieren met een snare in Indonesie niet ‘illegaal’ is en er op maar een paar plekken intensief gepatrouilleerd wordt. Zo hebben de rangers in het nabijgelegen Sungai Wain bos (wat o.a. door Ouwehands Dierenpark wordt ondersteund) bijna 40 snares gevonden en onderschept tijdens patrouilles in 2017. Helaas is dit een van de weinige stukken bos die goed beschermd wordt in heel Indonesisch Borneo! Het is nu zaak om het plaatsen van snares een strafbaar vergrijp te maken in heel Azië, om meer dierenleed en het mogelijk uitsterven van kwetsbare soorten te voorkomen.

Tekst door Gabriella Fredriksson & Anne Dawydowa

Pro Natura Foundation

www.pronaturafoundation.org