Home > Uncategorized > Persbericht Keta en Mincho vrij in Het Berenbos

Beren Keta en Mincho na jaren van opsluiting nu ‘vrij’ in Het Berenbos

Vrijdag 26 juni arriveerden de Bulgaarse beren Keta en Mincho in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Na twee maanden in de quarantaineverblijven te hebben doorgebracht, zijn ze nu klaar om Het Berenbos te verkennen. Op vrijdag 28 augustus om 11.00 uur zullen ze voor de eerste keer Het Berenbos betreden en beginnen met hun 'bere-leven'.

Jarenlang leefden Keta en Mincho in een troosteloze betonnen bak, in een voormalig fokstation voor de jacht, een overblijfsel van het vroegere communistische regime. In 1993 kreeg de bruine beer de beschermde status, en mocht er dus niet meer zomaar op beren gejaagd worden. Stichting Alertis heeft jaren gevochten voor het herplaatsen van de veertien overgebleven beren. Met de komst van Keta en Mincho is Kormisosh verleden tijd, alle beren hebben nu een beter leven. Nadat de beren de afgelopen weken vanuit de quarantaineverblijven al kennis hebben kunnen maken met de andere beren in Het Berenbos, wordt het nu tijd dat ze Het Berenbos voor het eerst gaan verkennen.

Geleidelijke introductie

Stapje voor stapje zijn beide beren klaargestoomd voor hun nieuwe leven. Vrijdag 28 augustus gaan de luiken open en kunnen ze de buitenring van Het Berenbos, het gedeelte waarop ze al zicht hadden vanuit hun verblijf, betreden. De overige beren zijn allemaal naar de binnenring verplaatst, zodat Keta en Mincho ongestoord het bos kunnen ontdekken. Als ze aan de nieuwe omgeving gewend zijn, is het tijd om kennis te maken met hun medebewoners.

Updates over Keta en Mincho zijn te vinden op de Facebookpagina van Alertis.