Home > Uncategorized > Handel in beren is big business

De onderstaande tekst is een kort citaat uit een artikel van Robert Carmichael in Foreign Policy. Het gehele artikel is te vinden op de FP website.

De handel in uit het wild gevangen beren en delen van beren krijgt minder aandacht dan de illegale handel in andere exotische dieren, zoals olifanten, neushoorns en tijgers. Toch is het ‘big business’ in Azië: Een hele galblaas van een beer kan makkelijk € 2.000,- opbrengen, en vanuit Rusland naar China gesmokkelde berenklauwen  brengen het 20-voudige op van de aanschafprijs. Er bestaan maar weinig cijfers over de exacte grootte van de berenhandel wereldwijd, maar in 2012 schatte het World Wildlife Fund de totale illegale handel in wilde dieren op $ 10 miljard per jaar. En in tegenstelling tot olifanten en neushoorns die streng bewaakt worden, wordt de berenhandel gekenmerkt door  een haast niet gecontroleerde stroom met Azië als spil, met daarbij grote corruptie die verergerd wordt door een gebrek aan aandacht vanuit de internationale gemeenschap.

In augustus publiceerde TRAFFIC een rapport over de handel in beren in Azië, met daarin de waarschuwing dat de berenjacht wijdverspreid en oncontroleerbaar was geworden. De Aziatische beren zijn er nog niet zo slecht aan toe als de neushoorns, zei TRAFFIC directeur Chris Shepherd, maar die dag komt steeds dichterbij. “Helaas wacht men tot het eigenlijk al te laat is voordat er echt iets gebeurt,“ aldus Shepherd.