Home > Uncategorized > Eindelijk een ‘Bere-goed’ leven in Het Berenbos

Op 16 mei 2014 arriveerden beer Maria & Pesho, twee beren uit het fokstation voor de jacht ‘Kormisosh’ in Bulgarije, in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Tot 1993 werden in Kormisosh beren gefokt om vervolgens uitgezet te worden in het omliggende jachtgebied. In 1995 werd de bruine beer in Bulgarije een beschermde diersoort en jagen erop verboden. Beer Maria werd vlak voor het jachtverbod geboren en heeft daar eenentwintig jaar lang in een betonnen bak geleefd. Pesho is later in Kormisosh gekomen. Hij is vermoedelijk in een circus geboren en als jonge beer in Kormisosh ‘gedropt’.

Een dagelijkse kleine portie maïspap hield beide beren in leven. Voor drinkwater waren ze vaak afhankelijk van wat er uit de lucht viel. Na jaren van moeizaam onderhandelen met de Bulgaarse overheid kreeg Alertis in mei 2012 eindelijk toestemming om een plaats voor Maria & Pesho en de andere 12 beren in Kormisosh buiten Bulgarije te zoeken. Beer Rosa kon al snel verhuizen naar haar nieuwe verblijf in Vlahi in het zuidwesten van Bulgarije, dat met steun van Alertis was gebouwd. Voor de andere beren hebben we inmiddels ook opvang gevonden.

Bij aankomst bleek hoe zwaar gestoord beer Maria was. Ze draaide in hoog tempo hetzelfde rondje dat ze 21 jaar lang in de betonnen bak in Kormisosh liep. Pesho vertoonde ook stereotype gedrag, maar in minder ernstige mate. Met heel veel aandacht en verrijking hebben we het ‘rondje van Maria’ kunnen doorbreken. In plaats van maïspap kreeg ze appel, wortel, andijvie, vlees, noten, takken en honing. Vooral de honing speelde een belangrijke rol in het twee maanden durende revalidatieproces. 17 Juli 2014 was ze klaar om Het Berenbos te gaan verkennen. Ze wist niet wat een boom of struik was, maakte kennis met zachte ondergrond waarin ze kan graven en heerlijk zwemwater. Pesho deed een dag later dezelfde ervaringen op.

Maria & Pesho hadden in Kormisosh alleen contact met elkaar door een stuk gaas. In Het Berenbos zijn ze ‘maatjes’ geworden. Ze hebben samen kennis gemaakt met de andere tien beren in Het Berenbos en joegen ook samen de ‘uitdagende’ wolven van zich af. Vanaf 31 juli 2014 kunnen Maria & Pesho genieten van een heerlijk leven in Het Berenbos.