Home > Uncategorized > Standby-stand kost veel energie

Onderstaand artikel, gepubliceerd op nu.nl, toont overduidelijk de noodzaak aan van energiebesparing door de stekker eruit te trekken. Iedereen kan hier al een directe bijdrage aan leveren, kijk hiervoor op de Pole to Pole website en trek ook die stekker eruit!

Jaarlijks wordt wereldwijd voor 80 miljard dollar (circa 59 miljard euro) aan energie verspild door een inefficiënte slaapstand van gadgets.

Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een woensdag gepubliceerd rapport (pdf). Het IEA verwacht dat de energieverspilling nog zal groeien, en in 2020 zo'n 120 miljard dollar zal kosten. De verspilling wordt met name veroorzaakt door apparaten die in standby-mode nog wel een netwerk- of internetverbinding hebben. Veel apparaten gebruiken daardoor in de slaapstand nog net zoveel energie als wanneer ze aan staan.

''Het probleem is niet dat deze apparaten vaak op standby staan, maar dat ze veelal meer stroom gebruiken dan nodig is om de verbinding te onderhouden met internet en te communiceren met het netwerk'', zegt IEA-directeur Maria van der Hoeven.

Volgens het IEA kunnen nieuwe technologieën de efficiëntie van apparaten met 60 procent verbeteren, zonder dat daarbij de netwerkverbinding verloren gaat. Het in Parijs gevestigde IEA, die de 29 aangesloten landen adviseert over energiezaken, roept politiek, ontwikkelaars en fabrikanten op hier werk van te maken.