Home > Uncategorized > Persbericht: Bulgaarse beren

Alertis, stichting voor beer- en natuurbescherming, kan na jaren van inspanningen aankondigen dat twee beren uit het voormalige fokstation voor de jacht in Kormisosh (Bulgarije) naar Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen komen. Beren Maria en Pesho gaan woensdag 14 mei op transport, en komen naar verwachting in de loop van vrijdag 16 mei aan in Rhenen.

Jarenlang leefden beide beren in een troosteloze betonnen bak, in een voormalig fokstation voor de jacht, een overblijfsel van het voormalige communistische regime. Na de val van dit regime werden de beren aan hun lot overgelaten. Alertis heeft ervoor gezorgd dat alle beren in het fokstation veterinaire zorg en goed voedsel kregen. Na lang aandringen bij de Bulgaarse overheid kreeg Alertis eindelijk toestemming om de beren te herplaatsen. De eerste beer die een nieuw ‘bere-leven’ kreeg, was Tosho, die sinds vorig jaar in Dierenrijk Nuenen een plek heeft gekregen.

Vier beren
Niet alleen Maria en Pesho gaan een nieuw leven tegemoet. Nog twee beren mogen Kormisosh verlaten, en gaan tegelijk met Maria en Pesho naar Rhenen. Maria en Pesho gaan genieten in Het Berenbos, en de twee andere beren worden vanuit Rhenen naar een Belgische dierentuin vervoerd. De beren die in Kormisosh achterblijven, zullen ook spoedig worden herplaatst.

Het Berenbos
Op 17 april jongstleden is het geheel gerenoveerde Berenbos geopend. Maria en Pesho gaan van een betonnen bak naar een twee hectare groot bos, compleet met waterval en vijvers, een speciaal dieet, tien andere beren en twee wolven. Dat is natuurlijk een enorme overgang! Daarom laten we de twee beren heel geleidelijk wennen aan hun nieuwe woonomgeving. Ze worden opgevangen in de quarantaine ruimtes, waar ze eerst een uitgebreide medische controle krijgen. Nadat ze helemaal gezond zijn verklaard, kunnen ze vanuit de binnenverblijven aan het bos en de bewoners wennen. Die zullen al snel nieuwsgierig gaan snuffelen!