Home > Uncategorized > Vondst van dode honingbeer

In de jungle van Belum-Temengor in het noorden van Maleisië zijn eind januari de resten van een honingbeer in een illegale val gevonden. Vlakbij zijn ook diverse andere strikken aangetroffen, zeer waarschijnlijk uitgezet om bedreigde dieren te vangen. Dit geeft aan dat de druk op soorten als de honingbeer, tijger en pangolin in Zuidoost Azië alleen maar toeneemt. Het uitgestrekte gebied, grenzend aan Thailand, is één van de belangrijkste gebieden voor tijgers in Maleisië.

Medewerkers van TRAFFIC (het onderzoeksbureau naar handel in bedreigde diersoorten) en WWF-Malaysia hebben de ontdekking inmiddels bij de autoriteiten aangegeven. Enkele weken eerder was er in dit gebied ook al een honingbeer uit een val bevrijd. Tussen 2008 en 2010 zijn er in het gebied meer dan 140 strikken verwijderd en deze recente vondst geeft aan dat overheidsinstanties en NGO’s nog intensiever moeten samenwerken om illegale handel in wilde (bedreigde) dieren tegen te gaan. Dit keer was het een honingbeer, de volgende keer misschien wel een tijger…

Alertis ondersteunt Dr. Chris Shepherd, directeur van TRAFFIC Zuidoost-Azië, en zijn team op diverse manieren. Onlangs nog gaf Shepherd een lezing in Ouwehands Dierenpark over de omvang en ernst van de illegale handel in wilde dieren in Zuidoost Azië: http://www.bearsinmind.org/Nieuwsbericht/Illegale-handel-in-dieren 

Het originele artikel over de vondst van de honingbeer staat op de TRAFFIC website: http://www.traffic.org/home/2014/1/28/discovery-of-snared-sun-bear-indicative-of-relentless-poachi.html