Home > Uncategorized > Slechte dierentuin definitief gesloten

In 2009 ging Alertis op onderzoek uit na een melding dat er twee beren zouden zitten bij een afvalverwerkingsbedrijf nabij het plaatsje Orihuela in Spanje. Alertis was op dat moment bezig met het voorbereiden van het transport van vier voormalige circusberen uit het opvangcentrum ‘El Arca de Noé’, en was zodoende in de gelegenheid ook diverse andere meldingen in de regio nader te onderzoeken. De zogenaamde ‘zoo’ naast het afvalverwerkingsbedrijf was inmiddels gesloten voor publiek vanwege diverse incidenten en gevallen van verwaarlozing. De dieren zaten er echter nog allemaal. Via via konden we toch naar binnen en wat we daar aantroffen was erger dan verwacht.

Dieren werden onder de stank van de afvaldump en -verwerking gehouden in extreem vieze, kleine hokken. We troffen niet twee maar vier beren aan. De tijgers stonden tot hun enkels in hun eigen uitwerpselen. De enige mannetjes leeuw was zo mager dat hij nauwelijks kon staan. En in het grootste verblijf zaten zebra’s, lama’s, twee bizons, Schotse Hooglanders, een nijlpaard, struisvogels en ezels allemaal bij elkaar! Naar schatting 200 dieren werden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden.

Eenmaal terug in Nederland zochten we direct contact met de Spaanse autoriteiten en diverse lokale NGO’s om er achter te komen hoe de vork nu precies in de steel zat. Het bedrijf, Proambiente, stond onder leiding van een omstreden zakenman die verdacht werd van omkoping, het illegaal dumpen van afval en verboden wapenbezit. Helaas kon de CITES autoriteit in Spanje, die de papieren van in gevangenschap levende (wilde) dieren controleert en uitgeeft, niets ontdekken waardoor de dieren in beslaggenomen zouden kunnen worden. We konden dus ook niets voor de beren doen. De eigenaar wilde immers helemaal niet meewerken.

De situatie werd alleen maar slechter: http://youtu.be/vpm3YIu0R6w

Gelukkig kwam er steeds meer aan het licht waardoor de eigenaar van het bedrijf uiteindelijk werd opgepakt voor de bovenstaande inmiddels bewezen feiten. Zijn zoon nam het stokje over, maar gelukkig voor de overgebleven dieren in de ‘zoo’ viel deze maand het doek definitief voor Proambiente en zijn alle dieren direct herplaatst. Zo ook de beren. En er bleken niet vier, maar inmiddels vijf beren te zitten! Een koppel had namelijk eerder dit jaar een jong gekregen, ondanks de vreselijke omstandigheden waarin ze leefden.

Het jong is overgebracht naar een park bij de stad Bilbao: http://www.karpinabentura.com/es/animales/animales.html

De vier volwassen dieren zijn overgebracht naar een park in de Spaanse Pyreneeën, genaamd Parque Faunístico Lacuniacha:
http://www.lacuniacha.com/el-oso-vuelve-al-pirineo-aragones/#.UosxcsRgWUl

Naast deze vijf beren, leven helaas nog zeven andere bruine beren over drie verschillende locaties in deze provincie verspreid. Samen met de Spaanse autoriteiten en de lokale NGO’s zal Alertis proberen een beter onderkomen te vinden.