Home > Uncategorized > Ouwehands Dierenpark stelt medische apparatuur beschikbaar aan Armeense dierentuin

Gedurende de maand augustus zijn Ruben Khachatryan en Manuk Manukyan, beide verbonden aan de Armeense stichting FPWC (Foundation for the Preservation of Wildlife and Cultural assets) en de dierentuin van Yerevan, begonnen aan een rondreis langs diverse Nederlandse dierentuinen. Overal halen ze overbodig geworden veterinaire apparatuur op, voor gebruik in de dierentuin van Yerevan. FPWC is al jarenlang  projectpartner van Alertis.

Op vrijdag 16 augustus komen ze aan in Ouwehands Dierenpark Rhenen, om onder andere bloedanalyse- en röntgenapparatuur mee te nemen. Dierentuindierenarts Jan Bos heeft een oproep onder collega dierenartsen gedaan en zijn eigen instrumenten en materialen nog eens goed geïnventariseerd. Daarnaast zorgde hij ervoor dat leveranciers operatiemateriaal ter beschikking stelden. Resultaat is een mooie lijst van veterinaire apparatuur die door Ruben en Manuk  meegenomen kunnen worden naar Armenië. De dierentuin van Yerevan kan elke hulp gebruiken, van financiële middelen voor het opknappen van de sterk verouderde verblijven tot advies over verzorging, voeding en veterinaire zaken. Een veterinaire kliniek en de benodigde materialen ontbreken nog. Vandaar dat het Armeense tweetal via Alertis steun zocht bij dierentuinen in West-Europa.

Een Berenbos in Armenië
Sinds 2011 is FPWC nauw betrokken bij de dierentuin van Yerevan. Voor de stichting een unieke gelegenheid om de rijke natuur van Armenië onder de aandacht van de dierentuinbezoeker te brengen. Daartoe is het echter vooral ook zaak om de vele, sterk verouderde verblijven die de dierentuin rijk is, aan te pakken zodat het welzijn van de dieren toeneemt. Het oude berenverblijf is daar een voorbeeld van. Met hulp van Alertis is het verblijf nu voorzien van een zachte ondergrond, schuilmogelijkheden en klimstructuren die de beren al veel meer gelegenheid geven om hun natuurlijke gedrag te ontplooien. De verzorgers zijn getraind en weten nu als geen ander hoe ze beren moeten verzorgen. Daarnaast is de ontwikkeling van het nieuwe, 4 hectare grote berenverblijf (een soort Berenbos zoals in Ouwehands Dierenpark) in gang gezet. Hekwerk, generator en schrikdraad zijn besteld en inmiddels gearriveerd. De daadwerkelijke bouw gaat van start zodra voldoende fondsen beschikbaar zijn. Ondertussen zijn de Ecoclubs van FPWC druk bezig met het geven van ‘berenlessen’ aan schoolkinderen in het hele land. Hopelijk kunnen die lessen ook gauw bij het Berenbos in de dierentuin verzorgd worden!