Home > Uncategorized > Nieuwe ‘beersoort’ ondekt!

Voor het eerst sinds 35 jaar werd in het westelijk halfrond een nieuw soort carnivoor ontdekt. De olinguito is een in de noordelijke Andes levend roestbruin roofdier, dat familie is van de wasbeer. Hij is ongeveer 35cm lang, weegt 1 kilo, voedt zich met fruit en insecten en ziet er volgens de ontdekkers schattig uit: ‘hij houdt het midden tussen een huiskat en een teddybeer’.

Dat de olinguito nu pas ontdekt is, wil niet zeggen dat hij nooit eerder werd waargenomen. Meerdere musea zijn in het bezit van hun vacht en in de jaren ’60 zat 1 exemplaar zelfs in meerdere Amerikaanse dierentuinen. Men dacht alleen dat het een wat kleiner exemplaar van de olingo was. Dat verklaart achteraf gezien wel waarom de ‘kleine olingo’ zich niet wilde voortplanten.

Wetenschappers van het Amerikaanse Smithsonian-instituut doen al jaren onderzoek naar het diertje dat vooral ‘s nachts actief is. Dankzij DNA-onderzoek kwamen ze er achter dat het niet om olingo’s, maar om een andere, nieuwe diersoort ging. De naam ‘olinguito’ is het Spaans verkleinwoord voor ‘olingo’.