Home > Uncategorized > Overlijden beer Ronja

Ronja was vanwege aanhoudende problemen voor onderzoek overgebracht naar dierenkliniek De Lingehoeve in Lienden. Ronja is niet meer uit haar narcose ontwaakt.

Een beeronwaardige achtergrond 
Ronja arriveerde eind 2009 samen met haar partner Bruce en hun twee zonen in Het Berenbos. De berenfamilie was aangetroffen in een circuswagen vol dieren op een industrieterrein in Noordoost Spanje. Financiële problemen en gebrek aan geldige papieren bracht de circuseigenaar ertoe de dieren onverzorgd achter te laten. De beren vonden een nieuw tehuis in het opvangcentrum El Arca de Noé. De huisvesting en verzorging was echter onder de maat. Een Nederlandse vrijwilliger in het opvangcentrum trok bij Alertis aan de bel. Op 23 december 2009 kwam de berenfamilie aan in Het Berenbos in Rhenen.

Aanhoudende problemen
De twee zonen van Ronja en Bruce, Pepe en Pedro, werden vrij snel naar berenparken in Duitsland verhuisd. Hier genieten ze van hun ‘Bere-leven’. Beer Bruce genoot met volle teugen van zijn tijd in Het Berenbos. Hij was vooral spelend met andere beren in de Berenbos-vijver te vinden. Bruce overleed door natuurlijke oorzaken in de zomer van 2011. Met Beer Ronja verliep het allemaal minder rooskleurig. Zij vertoonde zwaar afwijkend gedrag en heeft slechts een paar stappen in Het Berenbos gezet. Ze trok zich terug in haar binnenverblijf en wilde niet naar buiten. Het was duidelijk dat deze beer zware mentale beschadigingen had opgelopen als gevolg van haar leven als circusbeer en in het veel te kleine hok in het opvangcentrum in Spanje. Het welzijn van beer Ronja stond zwaar onder druk. Naar aanleiding hiervan is besloten beer Ronja aan een volledig veterinair onderzoek te onderwerpen. Ronja is niet uit de narcose ontwaakt. Het onderzoek heeft uitgewezen dat Ronja kampte met zware artrose in haar nekwervels. Met pijn in het hart nemen de dierverzorgers en medewerkers van Alertis afscheid van ‘Oma’, zoals Ronja door de verzorgers werd genoemd.