Home > Uncategorized > Ambassadeur Bibi Dumon Tak wint prijs

Kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak heeft een belangrijke Amerikaanse kinderliteratuurprijs gewonnen voor de vertaling van haar boek Soldaat Wojtek. Het betreft de Mildred L. Batchelder Award voor het beste vertaalde jeugdboek. Bibi Dumon Tak is ambassadeur van Alertis.

Bibi Dumon Tak begon 10 jaar geleden met een boek over koeien. Bijna al haar boeken zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen over dieren. Als kinderen haar vragen waarom ze over dieren schrijft, is haar antwoord: "Omdat je moet schrijven over wat je het allerleukste vindt. En dat zijn nu eenmaal dieren." In 2008 schreef ze Soldaat Wojtek, een waar gebeurd verhaal over een beertje dat uitgroeit tot een mascotte van het Poolse leger en uiteindelijk officieel als soldaat wordt erkend. Onderzoek voor dit boek bracht haar in contact met Alertis. Na een bezoek aan Het Berenbos merkte ze op: "Als Wojtek nu had geleefd dan was hij aan het einde van de oorlog zeker in Rhenen terechtgekomen, in plaats van in een hok in een Schotse dierentuin." Alertis vroeg Bibi ambassadeur te worden, en zij accepteerde dit direct.

Soldaat Wojtek werd vertaald door Laura Watkinson en is vorig jaar in de VS uitgegeven als Soldier Bear. Dumon Tak wist volgens de juryvoorzitter, de hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur Susan Stan, een 'weinig bekende geschiedenis' te verwerken tot een 'geestig, bitterzoet verhaal'. Bibi hoopt dat het winnen van de Mildred L. Batchelder Award ertoe leidt dat nog veel meer kinderen het verhaal van Wojtek gaan lezen. Alertis feliciteert Bibi met het winnen van deze prijs en is bijzonder trots op haar ambassadeur!