Home > Bescherming bruine beer Georgië

Het onderzoek vindt plaats in het zuidoosten van Georgië in het Vashlovani National Park, in het droge deel van het zuidelijke Kaukasus gebergte. De belangrijkste doelen van het onderzoek zijn om te kijken hoe groot de populatie bruine beren in deze regio is en hoe de beren en andere grote carnivoren in dit deel van Georgië beter beschermd kunnen worden.Onderzoekers volgen beren door middel van radio-telemetrie. Daarnaast brengen ze de populatie met fotoverklikkers (verborgen camera’s) verder in kaart. Tussen 2004 en 2008 zijn jaarlijks gemiddeld tien beren in het nationale park waargenomen. Tegelijkertijd verzamelen de onderzoekers gegevens over plaatsen waar beren hun voedsel zoeken en over de populatiedichtheid. Ook worden gegevens van andere roofdieren in het park verzameld zoals van wolf, lynx en luipaard.

Status
In april 2006 is de eerste beer gevangen en voorzien van een radiokraag. Voor Georgië een unieke gebeurtenis. Helaas is deze beer later door stropers gedood. Gelukkig kon er van de radiokraag al een schat aan gegevens gelezen worden. In augustus 2008 werd een tweede beer gezenderd. Deze beer wordt nauwlettend in de gaten gehouden en waardevolle informatie over zijn gedrag en territorium wordt verzameld.

Inmiddels heeft de beer met zender veel waardevolle informatie voor de onderzoekers opgeleverd en zal NACRES ieder jaar beren proberen meer te voorzien van radiokragen. Daarnaast hebben ze 5 jaar lang cameraval foto's verzameld, waarbij 65 foto's met beren erop zijn gemaakt. Aan de hand van die gegevens hebben ze de populatie grootte kunnen schatten, iets dat nooit eerder gedaan is. Ook onderzoek middels cameravallen gaat nog steeds door.