Afvalmanagement Slowakije

2005 - 2012
Slowakije

> het voorkomen van conflicten tussen mens en beer

Financiële bijdrage

Zeventig jaar geleden was er in Slowakije bijna geen beer meer te bekennen. Door goede beschermingsmaatregelen is de berenpopulatie langzaam weer gegroeid. Nu bezet de beer weer vrijwel het gehele voormalige leefgebied. Helaas heeft dit ook tot meer conflicten met mensen geleid. Bears in Mind werkt sinds 2005 samen met de Slowaakse Wildlife Society (SWS) om deze problemen aan te pakken en ondersteunt het speciale ‘bear proof’ afvalbakkenproject.

Omschrijving project

Het verkeerd opbergen van afval is een serieus probleem. Vooral bij hotels en op kampeerplaatsen in de berggebieden staan open vuilniscontainers buiten en plastic zakken met afval ernaast. Beren komen hier op af en zoeken eetbare spullen tussen het vuilnis. Hierdoor komen ze dicht bij mensen met alle gevolgen van dien. Bears in Mind streeft er samen met SWS naar om dit te voorkomen. Door gebruik van bearproof afvalbakken, die beren niet open kunnen krijgen, maar ook door educatie. Er is een website (www.medvede.sk), een film en schriftelijk voorlichtingsmateriaal ontwikkeld. Door het geven van lezingen op onder meer scholen, in gemeenschapshuizen en hotels informeert men mensen beter over hoe om te gaan met beren.

Slowakije ‘bear proof’
Bij een hotel in het hoge Tatra gebergte zette men als eerste test een prototype container neer. Een jonge beer, een regelmatige ‘gast’ van het hotel, kreeg de vuilnisbak niet open. Komende jaren worden er meer van de goedgeteste vuilnisbakken gefabriceerd en op plaatsen waar men gemotiveerd is om op een vredige manier iets aan de problemen te doen, neergezet. Tegelijkertijd worden er andere praktische oplossingen, zoals opslag van containers in een schuur of het plaatsen van hekken met elektrische bedrading eromheen, aangereikt. Elke specifieke plek vraagt om een eigen oplossing.

Partners

Slovak Wildlife Society
Dit project wordt gesteund door de European Carnivore Campaign van de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) www.carnivorecampaign.eu