Het ontstaan van de beersoorten

Waar komt de beer eigenlijk vandaan? De ontwikkeling van de huidige beren begon ongeveer 30 miljoen jaar geleden. De verre voorouders ontwikkelden zich tot een familie kleine zoogdieren, genaamd de Miacidae. Uit de Miaciden ontwikkelden zich de beren, kleine beren en ook de hondachtigen. Sommige hondachtige soorten leken op beren, ook wel beerhonden genaamd, Amphicyonidae. Deze beerhonden hadden een afmeting en uiterlijk dat varieerde van klein en hondachtig tot groot en beerachtig. Zie schematische weergave van deze 'stamboom' onderaan.

Uiteindelijk kan de echte berenfamilie worden teruggeleid naar het oudste geslacht, de Ursavus, dat ongeveer zo groot was als een herdershond en ontstond uit een hondachtige voorouder.

Beren (Ursidae) vormen een familie binnen de roofdieren (carnivora). Binnen de beren zijn drie onderfamilies te onderscheiden, de reuzenpanda (Ailuropodinae), de brilbeer (Tremarctinae), en de echte beren (Ursinae). De familie Ursinae bestaat uit zes verschillende beersoorten met overeenkomstige uiterlijke kenmerken zoals de krachtige poten en een fors lichaam. Daarnaast delen zij hetzelfde dieet. Hoewel deze beren allemaal omnivoor zijn, bestaat hun dieet toch voornamelijk uit plantaardig voedsel. Ze leven in zeer diverse gebieden, van de Noordpool tot aan de tropische wouden rond de evenaar. Bears in Mind richt zich met haar projecten op de bruine beer, de Aziatische zwarte of kraagbeer, de brilbeer, de Maleise beer (honingbeer) en de lippenbeer.Bears family tree